We zijn gestart met de voorbereidingen van de tweede editie! Die zal plaatsvinden in de eerste week van oktober. Zo aan de start van de tweede editie, nemen we jullie graag mee in de feedback van de leerlingen die aan de eerste editie hebben meegedaan. Bij elkaar opgeteld hebben we meer dan 3.000 (!) beoordelingen van de workshops, gastlessen en excursies verwerkt. Een prachtige input om mee aan de slag te gaan bij de tweede editie. Naast dat we hen vroegen wat zij van de activiteiten vonden, stelden wij hen ook enkele open vragen.

Wat deden jullie al om de wereld leuker, eerlijker en schoner te maken?

Naast veelvuldig gegeven antwoorden als geen afval in de natuur of op straat gooien, afval opruimen, afval scheiden, fietsen en lopen naar school, minder lang douchen en tweedehands spullen kopen, zaten er een paar reacties tussen waardoor er vast een glimlach op je gezicht verschijnt:

  • Ik help mama soms met planten kweken;
  • Ik klus vaak met oud hout;
  • Ik schrijf niet elke som op een nieuw blaadje.

Wat hebben jullie tijdens de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid geleerd?

We lazen veelvuldig dat leerlingen hebben geleerd wat duurzaamheid betekent en hoe je met duurzaamheid kunt omgaan, dat duurzaamheid belangrijk is en dat je zuinig moet zijn op de planeet, hoe je minder verspilt op thema’s als plastic, geld, licht, eten en water en dat je bijvoorbeeld duurzamer kunt leven door kleine dingen anders te doen. Een paar opvallende reacties: 

  • Dat duurzaamheid te maken heeft met geluk en eerlijkheid;
  • Dat je zelf moet beginnen voor een mooie wereld;
  • Dat als jij begint met iets doen voor het milieu, dat al helpt;
  • Dat we geduld nodig hebben;
  • Dat we zoveel dingen doen die niet duurzaam zijn en
  • Dat we moeten samenwerken om dingen op te lossen.

Welke dingen gaan jullie nu anders doen?

Leerlingen gaven aan er al best mee bezig te zijn of het nog niet te weten. Veel leerlingen gaven aan dat ze vaker zwerfafval gaan opruimen, beter opletten bij het scheiden van afval, dat ze meer op de fiets naar school gaan, dat ze goede kleding naar een Kringloopwinkel gaan brengen en dat ze hun bord gaan leegeten.

Tijdens de eerste editie hebben we een wedstrijd gedaan wie de mooiste wens voor een duurzamer Veldhoven kon bedenken. Over de prijsuitreiking hebben we eerder gecommuniceerd. Er zijn destijds nog twee prijzen uitgedeeld; voor de mooiste kleurplaat en de mooiste tekening. Die willen we nu bij de start van de tweede editie graag nog even in het zonnetje zetten! 👇

Gewonnen kleurplaat voorkant
De mooiste kleurplaat werd gemaakt door Suze uit groep 5 van De Rank
Gewonnen tekening voorkant
De mooiste tekening werd gemaakt door Lana uit groep 7 van De Berckacker