Elke van der Valk organiseert dit jaar voor de tweede keer de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid. Elke is niet alleen projectleider, maar ook Veldhovenaar en moeder van een dochter. Hieronder maak je kennis met Elke en lees je alles over waarom ze dit project graag trekt!

“Vorig jaar mocht ik voor het eerst de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid organiseren als lokale projectleider in samenwerking met de gemeente Veldhoven en stichting Schooldag van de duurzaamheid. Dit was voor mij een droom die uitkwam. Ik werk zelf namelijk in het Hoger Onderwijs als coördinator en projectleider van duurzaamheidsinitiatieven. Ik zie daar dat als we een duurzame mindset willen creëren en echt willen veranderen, dat we al veel eerder moeten beginnen met kinderen te leren wat hun aandeel kan zijn om de wereld mooier, schoner en eerlijker te maken. Dit project met basisscholen en lokale organisaties, waarbij we niet bezig zijn met het overdragen van kennis, maar juist met het zelf doen en leren, maakt het mogelijk om kinderen al veel vroeger zelf aan zet te laten.

Afgelopen jaar hebben we dit voor het eerst gedaan en deden er tien basisschoollocaties mee. Heel veel lessen hebben we geleerd over wat wel en niet werkt en net zoals we tegen kinderen zeggen dat je van proberen kunt leren geldt dat ook voor ons. De mogelijkheid dus om dit jaar een 2.0 editie neer te zetten en daarin alle geleerde lessen te verwerken trok mij enorm aan.

Projecten hoeven niet meteen perfect te zijn zolang je flexibel denkt en goede relaties opbouwt met zowel scholen als lokale organisaties. Dan kun je echt samenwerken en samen doorontwikkelen. Voor dit jaar hebben we dan ook het programma iets minder vol gepropt, meer tijd voor terugkoppeling ingebouwd, minder scholen op een dag en zo nog veel meer. Oftewel, het wordt een mooie 2e editie waar ik ontzettend veel zin in heb en ook vooral nu al heel trots op ben! Dit met dank aan alle mensen en organisaties waar we mee samen werken.”