Veldhovens Dagblad op bezoek bij basisschool Dick Bruna tijdens de Schooldag van de duurzaamheid

Geen schoolboeken, maar een hoop stinkend straatafval. Dat kregen leerlingen van basisschool Dick Bruna maandag 2 oktober 2023 voor hun neus om te sorteren. “Er zaten veel sigarettenpeuken tussen: heel vies en het stonk. Ik ga later zeker niet roken”, weet Sophie (8) uit groep 6b.

Ad Adriaans schreef een leuk artikel, wat verder kan worden gelezen op de website van het Eindhovens Dagblad.

 

Tweede editie

Er deden vijf basisscholen met 550 leerlingen mee aan de 2e editie. Het sorteren van afval was een van de vele activiteiten die plaatsvonden. Leerlingen gingen op excursie naar museum ’t Oude Slot, de Voedselbank, de bibliotheek, stichting Rechter Handen, Atalanta Sports club en de Schalm. Veldhoven Duurzaam in samenwerking met stichting GoClean Veldhoven, Bureau Sociaal Raadslieden, IVN, Waterschap De Dommel en Fontys Hogeschool kwamen een gastles geven of leverden een bijdrage aan een workshop. Ook waren verschillende workshops, ontwikkeld door stichting Schooldag van de duurzaamheid, onderdeel van het programma. Bij alle activiteiten stonden de Junior Global Goals centraal, om zo de leerlingen spelenderwijs mee te nemen in de betekenis van duurzaamheid.

Bij de workshop ‘Afval Sorteren’ schoof wethouder Duurzaamheid Mariëlle Giesbertz aan: “Deze kinderen hebben echt wel een idee over afvalscheiding. Ik zag ze het goed in de praktijk brengen en dat al op deze jonge leeftijd. Dat is hoopgevend.”

Alle leerlingen sloten het programma af met de workshop ‘Poster Bij mij Thuis’. Daarin vertaalden zij de kennis en inzichten die zij tijdens het programma hebben opgedaan, naar tips waarmee thuis duurzamer kan worden geleefd. De ingezonden posters hangen tentoongesteld bij Duurzaam Veldhoven (in City Passage) en bij de bibliotheek. Op vrijdag 27 oktober 2023 wordt de mooiste poster gekozen!

📷 Juan Vrijdag / DCI Media. Leerlingen in groep 5c van Dick Bruna sorteren afval samen met wethouder Mariëlle Giesbertz.