Scroll naar beneden om meer te lezen over de motivatie van lokale ondernemers om mee te doen aan de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid. 

Motivatie van lokale ondernemers om mee te doen

IVN brengt mensen in contact met de natuur via excursies, activiteiten, lezingen en cursussen. “Hiermee willen we kennis over het belang en samenhang van aarde, plant, dier en mens verspreiden. Daarbij is duurzaamheid een vast thema en jeugd de belangrijkste doelgroep, want zij bepalen de toekomst. Via de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid hopen we nog beter samen op te trekken met basisscholen.”

Theater de Schalm voelt een enorme verantwoordelijkheid om duurzaam georganiseerd te zijn. Niet omdat het vanuit overheidswege moet, maar écht vanuit intrinsieke motivatie en verantwoordelijkheidsgevoel. Het verankeren van duurzaamheid is een voortdurend proces en het is zaak de maatregelen goed te koppelen aan doelen als COfootprint reductie, circulaire economie en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Een samenwerking met de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid valt ook precies in die ambitie. Deze samenwerking gaan we dan ook niet bij voorkeur aan voor slechts één jaar, maar zetten we graag meerjarig en duurzaam voort. Het is een mooie manier om dit onderwerp goed onder de aandacht van (jong) publiek te brengen en zorgt tevens dat dit hoger op de maatschappelijke agenda van Veldhoven komt.

ivn natuur
theater de schalm

Lia Verheijen, manager Programmering en Educatie van de Bibliotheek Veldhoven: “Duurzaamheid is een van de thema’s waaraan wij in de bieb steeds meer aandacht besteden. Wij werken hiervoor samen met organisaties zoals IVN en bieden een podium aan initiatieven en projecten rondom duurzaamheid. Kinderen konden bijvoorbeeld al eerder met vrijwilligers van IVN in de bieb hun ecologische voetafdruk berekenen, we hielden een voorleesmiddag rondom de Klimaatjes en gaven een lezing over tuinieren voor meer biodiversiteit. Wij nemen dan ook graag deel aan de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid, die samenvalt met de Gi-Ga-Groene Kinderboekenweek. Annemarie van den Brink, schrijfster van onder meer ‘Plasticsoep is troep’, geeft viermaal een interactieve bijeenkomst aan leerlingen van groep 7 en 8. In het kader van de Kinderboekenweek organiseren we ook activiteiten voor scholen en kinderen van diverse leeftijden. Op onze website vind je een overzicht van de activiteiten waarvoor iedereen zich kan aanmelden. Met deze en alle andere activiteiten hopen wij op een zo laagdrempelig mogelijke manier om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van manieren waarop je zelf een steentje kunt bijdragen aan een beter milieu en een betere toekomst voor iedereen.”

Als Stichting GoClean Veldhoven, de ZwerfAfvalPakkers in de gemeente Veldhoven, werken wij graag mee aan de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid. Onze stichting heeft duurzaamheid van onze leefomgeving hoog in het vaandel staan. Iedereen kan hier een bijdrage aan leveren door heel simpel ‘niks meer op straat te gooien’. Door voorlichting te geven aan jonge kinderen en ook daadwerkelijk met hen de straat op te gaan om het afval op te ruimen, hopen we dat we langzaamaan een mentaliteitsverandering teweeg brengen bij de inwoners van onze gemeente. Duurzaamheid lijkt ingewikkeld door allerlei technische zaken en de hoge kosten die het met zich meebrengt en daardoor ook niet voor iedereen haalbaar. Maar zwerfafval oprapen en zorgen dat je leefomgeving schoon blijft en je instelling ten aanzien van afval veranderen kost niks. Iedereen kan hier zijn steentje aan bijdragen. Jong en oud! Samen houden we Veldhoven blijvend schoon!”

Watergraaf Erik de Ridder van Waterschap de Dommel: “Bewust en goed omgaan met ons water is een belangrijk onderdeel van een duurzaam leven. Wat ons betreft kun je hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom werken wij als Waterschap van harte mee aan de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid. Tijdens dit programma kunnen leerlingen van de bovenbouw in hun klaslokaal onze escapespellen spelen. Tegelijkertijd leren ze van alles over water en klimaat en over het schoonmaken van ons vieze water op de rioolwaterzuivering.”

De Veldhovense Voedselbank doet mee aan de Schooldag van de duurzaamheid om aan de generatie van de toekomst bijvoorbeeld te leren dat de THT niet betekent dat je een product op die datum weg moet gooien. “Er wordt heel veel voedsel weggegooid, terwijl veel mensen het goed kunnen gebruiken. Onze pakketten worden deels samengesteld met eten dat anders bij het afval zou belanden, maar dat nog gewoon geschikt is voor consumptie. Kinderen zullen in onze workshops worden uitgedaagd om na te denken over onder meer voedselverspilling (34,3 kg per persoon per jaar!) en hoe de voedselbank zowel armoede als voedselverspilling probeert te bestrijden. En natuurlijk hopen wij dat ze ons in de toekomst ook weten te vinden, voor het krijgen óf geven van hulp!”

Sdvdd-RecyclejeApparaat-ASML-Brembocht05
Sdvdd-RecyclejeApparaat-ASML-Berckacker03

Sandra van de Looij-Kleinendorst licht toe: “ASML heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en volgt de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Net als andere bedrijven is ASML zich ervan bewust dat het belangrijk is om de impact van het bedrijf op het milieu tot een minimum te beperken of zelfs helemaal klimaatneutraal te werken. Zo heeft ASML bijvoorbeeld programma’s ontwikkeld om slimmer gebruik te maken van materialen. Oude onderdelen van de ASML chipmachines worden gerepareerd of opgeknapt en hergebruikt. En nieuwe machineonderdelen worden zodanig ontworpen, dat het makkelijker is om alleen het onderdeel dat niet meer naar behoren werkt, te vervangen. Iedereen die bij ASML werkt, maar ook andere bedrijven die samenwerken met ASML, zijn betrokken bij het mogelijk maken van deze circulaire productie.

Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds meer aandacht moet krijgen, zodat we kunnen toewerken naar een volledig circulaire economie in de toekomst. Hoe jonger kinderen zich al bewust zijn van dit thema, hoe beter. Hoe mooi zou het zijn als de kinderen van nu het belang van duurzaamheid meenemen in hun keuzes! ASML steunt daarom de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid en draagt graag bij met een workshop, waarbij kinderen zelf kunnen ontdekken wat duurzaamheid betekent en hoe dit aansluit bij hun leefwereld.”

Annemarie Soetens, coördinator Bureau Sociaal Raadslieden Veldhoven: “Onze organisatie haakt jaarlijks in maart al aan bij de Week van het Geld, een initiatief van het platform Wijzer in Geldzaken. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. In 2023 gaat BSR graag voor het eerst ook een steen bijdragen aan de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid. Vanuit het thema ‘Goed met Geld’, een van de zeven Junior Global Goals, gaan we het gesprek aan met kinderen en jongeren over geldzaken. Elke stap in de ontwikkeling van -financiële- zelfredzaamheid is waardevol. Een gastles of workshop op scholen is daarbij niet alleen leerzaam, maar vooral leuk om te doen.”

Jolanda Helversteijn, initiatiefneemster stichting Rechter Handen“Wij doen als stichting Rechter Handen mee aan de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid, omdat wij het belangrijk vinden om bewustwording te creëren voor een duurzame toekomst. Wij begeleiden jongeren (vanaf 15 jaar) door middel van talentontwikkeling. Dit doen wij bijvoorbeeld door het maken van nieuwe producten van oude kleding en het hergebruiken van afgeschreven materialen. Onze kernwoorden zijn dan ook: duurzaamheid, zelfontplooiing, aandacht en verbinding. Door mee te doen aan de Veldhovense Schooldag van de duurzaamheid, hopen wij ook een jongere generatie bewust te maken voor een duurzame toekomst: voor een duurzaam milieu, maar ook een duurzame verbinding met zichzelf en anderen. De kinderen en jongeren van nu zijn immers de volwassenen van de toekomst.”

Evi van Sambeeck van Cardo Dance licht toe waarom zij graag meedoet: “Vanaf het moment dat ik kon lopen, maakte dansen me enorm blij. Ik dans al vanaf mijn 2,5 jaar en het bezorgt me altijd een big smile op mijn gezicht! De lachende gezichtjes van kinderen in mijn danslessen, het behalen van de 1e plek op de wereldkampioenschappen en de lol met andere dansers, bevestigde altijd; dansen is leuk! Bewegen op muziek zorgt voor energie en ontspanning tegelijk. Hierdoor word je gelukkig! Als iedereen deze geluksmomentjes zou kunnen ervaren zouden we allemaal wat liever zijn voor de wereld. Op naar een dansende wereld!”